Pages

Monday, May 31, 2010

pasar tamu Tawau

sunday morning.. maybe every single people in Tawau woke up early as earlier at 6am to go to pasar tamu. we usually called it 'Takada'. dont know why.. maybe bcoz that pasar tamu was held in Jalan Takada.. ok, mari kita enjoy dulu!


we looked something yummy first..




this is my fav! kueh kusui!




haaa.. who want this chocolate cake? only rm2! nyum.. nyum..



for those who yang tgh diet, this one for u.. :D



macam2 ada...



en. Bandaraya pun ada ngeee...


comeeeeeel~~



ninja turtle!


wut u call this one? Parrot?
cantik kale dia...



adalah sangat gumbira berfoto! meet sri n zita!
dan masa untuk pulanggggggg........~


Friday, May 28, 2010

ku ada kamu~

Adira - Ku Ada Kamu.mp3

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Friday, May 21, 2010

jangan percaya dgn TAXI!!!!



blum pun satu ari, mood ku abis d telan ngan perangai pacik2 TAXI ni d tawau nih. ahh mana2 taxi pun sama juak sbnrnya.. cam dorg jak yg bayar road tax!!cissss!... dan td aku accident (ble juak mgkin d category kan accident) ngan taxi. huwaaaaa~~~ td aku ngan ain ( formerly known as Mary) pg Servay Jaya dekat Promenate tu. then parking blkg dekat ngan pintu masuk. masa aku mo masuk parking tu, sblh tu ada taxi yg tgh "menjemurkan taxinya dengan membuka pintu d bahagian blakg keta" then sda ku parking, ku rasa cam senget jak keta. aku pun reverse sikit then.. "CRACK...!!" bunyi keta kenak gilis... hoomaigot! cam something jak nih.. aku tgk pcik taxi tu blari2 anak tgk keta nya ( dari tadik wat apa pcik? tgk jak ka? mo tecabut sda pintu ketanya baru dia belari) aku tensen sda time nih. tp sabar lagik aku tgk perangai nya.. pas tu ain tgk keta..

"ta tcabut signal.."

HAHHH!!!
aku pun cepat2 turun keta. bangang! apa juak pcik taxi tu wat td? napa juak nampak aku park keta xmo tutup2 pintu nya tuh?? aku diam jak pastu. xjuak aku cakap2 ngan pcik taxi tuh. xda paedah!
sampai jak ruma aku xtau sda mo cakap apa. xpayah la d ulas komen dari ibuk n bapak.. mmg kenak potong la 'elaunku lagik'...

ni second time aku menjahanamkan keta bapak. yg last thn 2008 x silap.. paling dasyat sda ku rasa tu..ni la yang saya dapat arini.. sekian terima kasih!

yg dbawah ni adalah di akibatkan oleh saya juak. ni yg 2008 punya... keta b4 masuk workshop n make over after accident adalah kale merun. pas tu d cat seperti yg d atas..

p/s: betapa aku sangat menyusahkan...

Wednesday, May 19, 2010

expired

haaaa... today I've planned to renew my license but suddenly my macik came to my house then my Ibuk asked me to give her ride. ok ok, i'll doit.. jadi xjadi la mo renew license arini. sempat ka g renew b4 21 May? hohoho.... macam malas mo kuar banyak2 kali aihhhh~ makin lambat renew, makin abish duwet renew license ntah beli apa jak! hadeiiii....

Tuesday, May 18, 2010

free seat on the way!







Yes, that's right - FREE SEATS are on the way!

Jubilant? Excited? Overjoyed? You should be! Here's your chance to put all your travel plans into action.

Grab seats to China, Singapore, Vietnam, Thailand, India and across Malaysia.

Brace yourself for the ultimate showdown on 18 May 2010.

Monday, May 17, 2010

dolo- doloooo

owh yah! lupa plak mo explain lagu d bawah nih ngeee... sapa2 pena dengar lagu nih? lagu lama kompom jarang yang dengar huu... lagu ni pemes ( mungkin la pemes! hahah!) time aku form 1-3. masa tu thn 99/2000 la cam tuh.. ni pun aku pinjam ngan kawanku ( terima kasih cik suzie! ai dah pulangkan cassette u dulu kan! dulu2 masih pakai cassette lagik hohoh) ari2 asik pusing lagu anuar zain, sampai kakak aku naik bosan n TERhafal lirik! hahaha... dia asik membebel ari2 dengar lagu tu jak, sampai la dia pun naik hafal lirik ( ble masuk Jangan Lupa Lirik mgkin! ) papun mmg best lagu nih.. xbosan dgr ceh~

format

i need to 'format' my mind!
somebody please help me...

Musim Berlalu.mp3 ( Anuar Zain)

Melewati hari-hari
Aku rasa sunyi
Kian lama menyendiri
Jiwa yang tak terisi

Merenung ke dalam diri
Kurasa kekosongan
Segala yang ku miliki
Semakin jauh pergi

Di suatu masa hidupku bahagia
Tika hadirmu dulu ke dalam duniaku
Di bawah awan kita pernah bersatu
Menjalinkan rasa rindu
Semusim yang berlalu

Semua kini tak lagi ku temui
Saat dengan mu yang semakin jauh di telan waktu
Kenangan lalu bersemadi dalam jiwa ini
Kekal bersemi
Sebuah cinta abadi

Aku menyusuri waktu
Dengan rasa rindu
Pada senyum dan tangis mu
Semusim yang berlalu
Aku benar merasai hilangmu tak berganti
Sejarahmu yang gemilang kan tetap di ingatan

Aku merasa sunyi tanpa dikau di sisi
Sering terbayang setiap kenangan bersama
Tempuhi segalanya

TWILIGHT!



hadei... what can i say more?..
need to watch this movie hohoho..
the two last movies made me curious then i have to watch this movies too haha..

Sunday, May 16, 2010

L.O.V.E

.. salahkah aku merasa serba salah?..
...salahkah aku berkeadaan begini?...

@_@

Thursday, May 13, 2010

Please.. please.. please..

please dont leave me.. coz i dont have any strength without you..
please dont leave me.. coz my world would be empty without you voice..
please dont leave me.. coz i cant love anybody else like i love you
please dont leave me.. coz im afraid i will lost without you..
please dont leave me... coz i know no one will love me as you do..
please dont leave me... coz i love you with all heart...
please dont leave me...

Wednesday, May 12, 2010

Lagenda Budak Setan!!!

gila!! Lagenda budak setan next month main d pawagam! xsabar tunggguuuuuu~ waaaa~ ai loike!! specially ada cik FAZURA kesayangan ai! lalalalalalala~lagenda budak setan

Tuesday, May 11, 2010

happy IBU's day!!

sempena ari ibu bebaru ni, kami se-siblings bg ibu hadiah perfume dari Body Shop - White Musk- derang memang dah packing comel2 untuk hadiah lalalala.. n ai pun xketinggalan untuk bli something. kuikuikui.. ai beli Sparkling Apple- Body mist! sedap~ bau apple hijau ngeeee

White Musk



Body Shop - Sparkling Apple Body Mist


ini adalah saya buat untuk ibu saya, sekian terima kasih!




Thursday, May 6, 2010

it's been a while!

wahhh.. lamanya xtgk blog ni.. bukan bz. buat2 bz jak huu... saya adalah bz sbb er.. aritu ai pg intebiu! ntah apapa jak yg d jawap time intebiu tu. sda la salah jalan, sesat lagik. tepaksa mnyusahkan incik intebiu tu turun opis p tgk aku. cessss~ sungguh suka benar saya mnyusahkan org time intebiu yah ( dushh! dushhh! ) tp cam besa, saya tpaksa menebalkan muka untuk another intebiu lagik.. adehh... sungguh saya tidak tahan dgn keadaan ini.waaaaaaaaa~*&%^#^%$^%^%*&^&^$#^$#@#@!#@$#^%

incik temuduga: pernah bekerja?

ai: er pernah ncik. wat bill, org pggl BQ ( bill of quantity!)

incik temuduga: kenapa berenti kerja plak? engko ni asik berenti keje jer?

ai: er.. sbb.. ( masa ni aku blank! apa mo cakap nih? xda soalan len ka? NEXT!! )

incik temuduga: asal tawau eh?

ai: a'aa tawau ( sambil senyum2 kambeng)

incik temuduga: pg cni naik ape? bile sampai?

ai: semalam saya sampai kk. naik flight. malam ni saya balek tawau ( jawap ngan penuh yakin, kompom dapat keja! )

incik temuduga: wah org kaye la engko nih? xpayah keje lah..

ai: ( aik naik kapal terbang pun org kaya ka? jadi xkan la suh aku jalan kaki plak p kk) eh xde la encik. kalu naik bas takut penat plak nak d interview ( sambil senyum paksa)

incik temuduga: adik beradik berapa org?

ai: lima ncik..

incik temuduga: anak keberape?

ai: lima heh..

incik temuduga: anak bongsu.. mesti anak manje nih. datang pun naik flight..

ai: eh xde la ncik, saya anak bongsu, bukan anak manja! (aku cam mo pecah pewut sda time nih!)

incik temuduga: same la tuh.. oklah cik, cuba bgtau kami nape kami perlu amik cik bekerja...

aku pun jawap blablablalalalalalaa... ntah apa2 jak. (sebenarnya xigt suda!)

dan abis la sesi temuduga yg banyak menduga aku zahir dan batin. oppss!!!

HUKUM memakai PERFUME!!

Lately we had been confused with some statements which sounds "alcohol free boleh bawak sembahyang". Don't be confused anymore cos this problem actually had been reveal a long time ago by our Ulama'. So for all Muslims pls check below:

Wangian / Kosmetik beralkohol merupakan masalah baru yang tidak ada pada zaman Rasulullah S.A.W, maka dalam mengambil hukum para ulama dalam menggunakan ijtihad penjelasan dari :
Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia
Lembaga Fatwa Al-Azhar
Majlis Muzakarah Panji Masyarakat
Fatwa Syeikh Sya'rawi rh
Hukum menggunakan parfum / kosmetik adalah boleh, tidak haram dan tidak najis.

Kenyataan Dari Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia mengenai hukum alkohol.

Alkohol terdiri daripada berbagai-bagai bahan kimia iaitu Ethanol atau ethyl alkohol, Bothanal dan lain-lain lagi.

Ubat-ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah dimaafkan.

Menurut kitab "AlFiqh Al-Muzahibil ar'baah" dalam bab "An najasat juzu 1, alkohol yang dimasukkan kedalam minyak wangi untuk menahan minyak wangi agar tahan lama atau untuk menaikkan roti adalah boleh.

Jawatan kuasa fatwa telah memberitahu bahawa alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai senyawa ( OH ). Dua jenis alkohol yang paling baik ialah :

Methyl alkohol ( Methanol ) atau alkohol ( Kayu ).
Ethily alkohol ( Ethanol ) atau alkohol biji-bijian.

Methyl alkohol ( Methanol ) tidak digunakan untuk minuman kerana ia merupakan racun yang kuat, manakala ethily alkohol digunakan sebagai campuran di dalam minuman keras.

Hasil muzakarah Majlis Muzakarah al-Azhar Panji Masyarakat. ( Islam dan masalah-masalah kemasyarakatan, terbitan pustaka panjimas, Jakarta tahun 1983, hal 427)

MEMAKAI MINYAK WANGI BERALKOHOL.
Mengenai alkohol di dalam minyak wangi, telah majlis terangkan. Bimbingan peribadi pun telah menghuraikannya pada Panjimas yang baru lalu. Hukumnya tidak haram. Memakai minyak wangi, malah disunatkan.


KESIMPULAN:
Berdasarkan penjelasan berikut, dapat kita fahami bahawa alkohol yang terdapat di dalam minyak wangi bukanlah najis dan tidak perlu disucikan untuk mengerjakan sembahyang.


p/s thank to puan Suhaila M kerana berkongsi rahsia ini ! ;D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...